tiistai 13. marraskuuta 2012

Peruspäivä Asunmaassa

Puhallusta Isossakyrössä loppuvuodesta 2009.

Otsikko juontaa juurensa siihen kun luokkakaveri katsoi kerran jakamaani kuvaa Facebookissa. Hän oli aluksi ihmetellyt pientä kuvaa ja yrittänyt hahmottaa mikä ihmeen avaruusalus siinä on. Kuvan avattuaan hän tokaisikin: "ai tää olikin vaan tälläinen peruspäivä Asunmaassa".
Loppuvuodesta 2009 kävivät Tampereen kuivajääpuhdistuksen kaverit puhaltamassa korin sooda/hiekkasekoituksella. Pelkällä soodalla ei ruosteet olisi lähteneet, mutta hiekalla taas pellit venyvät sen kuumentuessa. Niimpä kompromissiratkaisulla saatiin kohtuullisen hyvää jälkeä vaurioittamatta kuitenkaan pintapeltejä.

Peltipuhdas kori takaisin tallissa.
Puhallettu kori pestiin kauttaaltaan monenmoisilla liuoksilla ja painepesurilla. Sooda täytyy pestä hyvin pois ennen maalausta, sillä muuten maali saattaa lähteä irti kuivuttuaan. Pojilla tuli hieman kiire puhalluksen kanssa kun päivästä alkoi aika loppumaan, joten muutamia paikkoja oli hiottava mekaanisesti jälkeenpäin. Yksi suurimmista hiottavista osista oli katto, joka jätettiin suosiolla puhaltamatta vetelyn minimoimiseksi. Lopuksi kori käytiin vielä päällisin puolin läpi epäkesko hiomakoneella.


Kaverini Hannu kävi vakaalla automaalarin taidolla maalaamassa korin puhtaan pinnan epoksilla. Tässä vaiheessa halusin nopeasti korin maaliin ettei se pääsisi uudestaan ruostumaan. Leikattu silmä esti maalaamisen itse, joten tätäkin työvaihetta oli seurattava kauempaa.
Ei kommentteja: