perjantai 29. maaliskuuta 2013

Konepellin hitsaus ja tinaus


Konepelti oli melkoisen ruostunut etureunastaan ja se tehtiinkin n. 10cm reunasta ylöspäin uusiksi.

Konepelti paljastui tarkemmassa syynissä huonommaksi kuin oletin. Peltitöitä oli luvassa melkoisesti. Koko pellin etureuna oli ruostunut puhki mutta positiivisena puolena alaosan irtopelti oli täysin korroosiovapaa. Leikkasin ensin palat pois ruostekohtien ympäriltä ja hitsasin uudet paikat tilalle. Hitsatessa kävi kuitenkin ilmi että pelti oli paljon laajemmalta alueelta syöpynyt, joten jouduin avaamaan etureunan uudelleen ja tekemään siihen kokonaisuudessaan uuden palan. Työmaa paisui melkoiseksi eikä mielenkiinto riittänyt viemään projektia kerralla loppuun. Seuraavalla kerralla otin pellin uudelleen työn alle ja hitsailin sen kasaan. Nyt näytti jo paljon paremmalta. Saumakohdat tinattiin ja hioin karkeat pohjat peltiin sekä ruiskutin ruostesuojamaalin päälle. Pellin alapuoli jäi tässä vaiheessa työstämättä, mutta päätin jatkaa sitä myöhemmin.

Syksyllä -12 kori alkoi olla jo niin hyvässä vaiheessa että pian pitäisi luukutkin siistiä maalarille vientiä varten. Aloinkin sovittaa konepeltiin sen alle tulevaa peltistä jatko-osaa, mutta sainkin huomata ettei se istunut kovinkaan hyvin aiemmin uudelleen tekemäni etureunan kanssa. Niinpä puhdistin pellin ruostesuojamaalista ja kiteistä uudelleen peltipuhtaaksi ja aloin sovittaa etureunaa tinan kanssa. Työstäessä pelti kaatui lattiaan pystystä, mikä teki varmaksi sen että koko reuna oli tehtävä uudelleen. Illan työstämisen seurauksena osat sopivat nyt toisiinsa ilman rakoja ja ilman kittiä. Lopuksi alapuolen pinnat hiottiin puhdistuslaikalla ja teräsharjalla. Tämän jälkeen pelti sai jäädä odottamaan maalarille menoa.
 
 
Tinaa tuli sulateltua melko reilulla kädellä.
 
Hiottu ja sovitettu alapelti. Nyt istuu jo nätisti.
 
Konepeitto hiottuna puoliksi. Pintaruoste oli jämähtänyt melko hyvin ja tekemistä oli vielä soodapuhalluksesta huolimatta.

Samalla hioin lokasuojat peltipuhtaaksi. Lokasuojiin tehtiin ainoastaan pienet 10x10cm kokoiset ruostekorjaukset alahelmoihin.
 
 
 

Ei kommentteja: