tiistai 2. joulukuuta 2014

Takaluukun verhoilut

Purkuhetkellä autossa oli kaikki takaluukun verhoilut vielä paikallaan. Se on melko harvinaista, sillä varsinkin vuosikymmeniä käytössä olleissa autoissa ne on päässeen huonoon kuntoon ja ovat melko surutta paiskattu roskiin. Onneksi tämän auton pahvit olivat saaneet mädäntyä rauhassa takaluukussa samalla kun itse auto on maannut Californian pellolla.

Ylemmät osat leikattiin 1.5mm "laukkupahvista"
Laukkupahvia hankin siis jo aiemmin Lahtelaisesta pahvisalkkuja myyvästä yrityksestä. Paikan työntekijä oli erittäin auttavainen ja jenkkiharrastaja myös itsekin. Sovimme myös että voin tulla painamaan taivutuskohdat pahveihin, eli nuuttaamaan ne kunhan olen leikannut ne muotoonsa.Alkuperäisten osittain revenneiden ja pehmenneiden pahvien avulla sain kohtuullisen helposti tehtyä uudet. Käytin 1.5mm pahvia ylemmissä osissa ja sivuissa, eli vaaleanpunaisissa pahveissa. Alaosan ruskeisiin osiin käytin 2.5mm paksumpaa pahvia joka leikkaantui mukavasti kuviosahalla.

Pohjaosien sovittelua.
Nuuttaus suoritettiin asiaanuuluvasti nostalgisella koneella.
Taiteltu pahvi istuu kuin hanska.
 Monesti näissä luukkujen toteutuksissa näkee täysin yksivärisiä ratkaisuja, ja todennäköisesti ainakin osa niistä on täysin oikein ja alkuperäisesti, mutta tässä yksilössä verhoilut ovat siis kaksiväriset. Tästä tulikin pienoinen ongelma, sillä alkuperäisen sävyistä materiaalia ei löytynyt kuin lattiaan, ja halusin tietenkin samanväriset kuin vanhat. Koska graafinen suunnittelu ei ole minulle ongelma, tein kuosista kopion tietokoneella vektorimuodossa, ja väritin sen Illustratorissa oikean väriseksi. Tein kummastakin väristä 1200mm x 1200mm tiedostot jotka lähetin Seinäjoelle Ahaa mainokseen. Ahaan Mika hoiti homman nopeasti tulille ja parin viikon päästä minulla oli kaksi palaa kummankin väristä kangasta tulostettuna Canvas materiaalille. Materiaalin määrän olin arvioinut hieman optimistisesti, sillä jouduin tilaamaan ruskeaa kangasta vielä saman verran. Yhteensä kangasta meni siis huimat 8.5m2! myös kangaiden sovittelu pahveihin vei aikaa sillä materiaali piti hyödyntää mahdollisimman tarkasti, eikä hukkaa saanut tulla.

Vektorimuodossa oleva kuosi suunniteltiin alkuperäisen pohjalta.

Kuosi tulostettiin Canvas materiaalille.
 Liimaaminen tapahtui jenkkiläisellä spray kontaktiliimalla mikä on ihan oikeasta perhanan hyvää. Tämä ei ole sellaista "sumua" kuin monet vastaavat liimat, vaan levittyy kuten ruiskusta ja kuivuu todella nopeasti. Pyörän kaarien pussin ommeltiin alkuperäiseen tapaan kahdesta osasta. Liimasin ne aluksi suoraan peltiin kiinni, mikä oli virhe. Pelti kun ei ole tasainen vaan siellä on tehdasmassaa ym. epätasaisuutta joten kangas meni heti ruttuun. Irroitin rätit ja laitoin väliin 10mm paksua vanua ja tulos parani. Vielä kun saisi nuo ylimääräiset rutut pois jollakin konstilla tai sitten täytyy tehdä uudet palat.

Kylkipahvi verhoiltuna.

Canvas materiaali toistaa kuosin yllättävän autenttisesti.
Lopputulos on kustannuksiin verrattuna mielestäni onnistunut, sillä hinta jäi pahveineen päivineen noin puoleen siitä mitä pelkkä materiaali olisi SMS-autofabriksin kautta tullut maksamaan, ja kuten totesin, väri olisi ollut vain ruskea.

Reunoihin jätettiin hieman ylimääräistä ettei lattia paista raoista läpi.

Pyörankaarten pussit vaativat vielä lisätyötä.

Vararengasta ja tereitä vaille valmis.Viimeistely puuttuu vielä näistäkin sillä kaikkien osien reunoihin ommellaan vielä terenauhan siistimään ilmettä niinkuin alkuperäisissäkin on. Kunnostettu tunkka avaimineen ja varapyörä pusseineen kuuluu tottakain kontin varustukseen.

Ei kommentteja: