keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Merkillistä personointia

Kerroin taannoin, että aion omistaa Cadillac projektin isäni kunniaksi. Hyvin nopeasti päädyin lisäämään autoon isäni nimikirjoituksen josta olin pitänyt pienestä pitäen. Löysin jostain vanhasta kuitistä hyvän nimmarin, ja kopioin sen koneelle vektoritiedostoksi. Hieman muuttelemalla sitä sain kasvatettua viivan paksuutta tarvittavasti 3D-mallinnusta varten.

Allekirjoitus muutettuna vektorigrafiikaksi

3d-solid malli.


Vektoritiedoston pursotin Solid Worksissä solid kappaleeksi ja viimeistelin sitä hieman lisäämällä kaarevuutta, pyöristyksiä ja päästöjä. Muutin mallin Stereolitografiaksi ja latasin sen iMaterialisen nettisivuille. Sivujen kautta sain valita mistä materiaalista osa tulostettaisiin ja mikä sen pintakäsittely olisi. Koska osa on hento, päädyin messinkiin. Todellisuudessa 3D tiedosto tulostetaan muovimateriaalista, jonka jälkeen se asetetaan hiekkamuottiin ja lopuksi kaadetaan sula messinki. Kappale kiillotetaan sen jälkeen rummussa, ja "kullataan" elektrolyyttisesti.

3D- rendattu kuva logosta.


Lopullinen allekirjoitus. Sijoituspaikka tulee olemaan takaluukun rosterilistan päällä.

Lopputuloskesta tuli hieno, ja ennenkaikkea erittäin kestävän tuntuinen. Kiinniliimaamiseen käytän lopuksi 3M:n logoteippiä, mutta asennus tapahtuu vasta sitten kun auto on valmis.
Toinen merkkiprojekti koski irtolattiamattoja jotka tulevat suojaamaan auton kiinteää mattoa. Ensinnäkin itse inhoan yli kaiken kumimattoja, joten sovimme verhoilijan kanssa että autoon tehdään kumimattojen kaavojen avulla kangasmatot. Ettei kangasmatot näyttäisi liian pliisulta, päätin lisätä niihin jonkinlaiset logot. Aluksi meinasin että leikkautan laserilla alumiinista itse piirretyt Cadillac merkit ja maalautan ne pulverikromilla Janhusen Kimmon "Stingrace" logojen tapaan. Satuin kuitenkin metsästämään ensin logoja Ebaystä ja huomasin että siellähin niitä oli pilvin pimein. Toisaalta 4-euron kappalehinta ei oikein pahalta kuulostanut kullanvärisistä ja metallisista merkeistä, joten tilasin 4kpl. Merkit saapuivat Hongkongista parissa viikossa ilman toimituskuluja ja mielestäni ne olivat hyvänoloiset. Että saisin merkit kiinni, päätin laittaa niihin kierretapit joiden avulla voin ruuvat ne sitten paikalleen kun aika koittaa.

Merkit olivat laadukkaan oloiset ja ihan oikeasti metallia.

Tein leveimpiin kohtiin pienet reijät ja kierteet 3mm tapille.

Ruuvasin 3mm pultit kiinni pikaliiman kanssa ja katkaisin ne sopivan mittaisiksi.

Ei kommentteja: