perjantai 10. kesäkuuta 2016

Talliprojekti

Talli lähtötilanteessa. Maalamattomat pinnat teki tilasta synkän ja väliseinä ahtaan.
Vaikka blogin puolella on ollut taas vähän hiljaisempaa, on kuitenkin töitä paiskottu muualla. Viime kesänä hankkimamme omakotitalon pihasta löytyi vihdoin se talli, mistä niin monen monta vuotta oli haaveiltu. Talli oli lähtökohdaltaan lämmittämätön ja väliseinällä talliin ja varastoon jaettu kokonaisuus. Sisäpinnat olivat käsittelemättömät ja muutenkin fiilis nuhjuinen. Onneksi edellinen omistaja oli vaihtanut nosto-oven alkuperäisten pariovien tilalle.

Väliseinä oli onneksi kevytrakenteinen, joten sen purku oli helppoa.

Tilaa tuli heti kummasti lisää.

Varaston puolella ei ollut ollenkaan villoja, ja koko tallissa ei oltu käytetty ollenkaan muovia.
Ensimmäinen haaste tallin suhteen oli sen koko. Jo ennen talokauppojen tekoa mittailin tallia ja totesin ettei ilman väliseinän purkamista Cadillac mahdu sisälle. Niinpä oli jo alusta asti selvää että pientä remonttia joudutaan tekemään. Pian selvisi myös että varastoksi määritellyn osan seiniä ei oltu eristetty ollenkaan, joten purkuhommia tulisi entisestäänkin.

Vanhat sähköt purettiin ja uudet asennettiin seinien sisään.

Lähes koko tallin seinät purettu, sähköisestetty ja eristetty sekä muovitettu ja levytetty uudelleen.

Onneksi alkuperäiset tuplaovet oli vaihdettu jo nosto-oveksi.
Projekti alkoi kevyen väliseinän purkamisella, joka ei juurikaan sen kummempia haasteita aiheuttanut. Tässä vaiheessa myös tee-se-itse tyyppinen käyntiovi vaihtui karmeineen ihan oikeaan oveen. Seuraavaksi oli sitten vuorossa kipsilevyjen poisto, että päästiin asentamaan villat koko talliin. Jostain syystä myöskään höyrynsulkumuovia ei oltu käytetty seinärakenteissa, joten käytännössä kaikki levyt joutui irrottamaan. Kun kerran siinä vaiheessa oltiin, päätin asentaa kaikki pinnassa viedyt sähköt seinien sisään. Samalla kolmenapainen syöttö korvattiin kuusinapaisella, että talliin saatiin voimavirta. Loppujen lopuksi vanhoista sähköistä ei käytetty mitään ja kaikki kaapeloinnit uusittiin ja talliin asennettiin oma sähkökeskus. Myös valaisimet uusittiin ja ne asennettiin kulmaan. Ennen talvea talliin on tarkoitus laittaa ilmalämpöpumppu, jolle vedettiin myös sähköt valmiiksi. Samalla asensin ullakkoportaat, jotka helpottavat tavaran kuskaamista välikattoon. 

Katossa ollut luukku suurennettiin ja siihen asennettiin ullakkoportaat.

 

Kun villat, sähköt ja muovit oli vedetty, sai levyt ruuvailla takaisin. Jonkun verran joutui gyprocia uusimaan, mutta pääasiassa päästiin hyödyntämään alkuperäisiä levyjä. Lopuksi perinteiset pohjatyöt ja maalia päälle.

Seinät kitattuna ja hiominen voi alkaa.
Väliseinän poistosta aiheutunut betonilattian ura paikattiin ja koko lattia hiottiin kauttaaltaan. Pinnoitteeksi valitsin Sikan Sikafloor Garagen joka on kaksikomponenttiepoksi.Lattia pinnoitettiin Sikafloor Garagella.

Asensin vielä katto- ja jalkalistat siistin ilmeen saamiseksi.
Kodinhoitohuoneen kunnostuksesta jääneitä keittiökaappien osia hyödyntämällä sain koko tallin päädyn kalustettua. Jonkun verran toki joutui uuttakin runkoa ja ovea hakemaan, mutta suhteellisen vähällä päästiin. Pöydän kanneksi päätyi tuttu 40mm filmivaneri ja välitilaan teetätin Garage59 tarran.

Kalusteiden sommittelua.

Välitilatarran grafiikka kopsattiin blogin bannerista. Tarra on yhtenäinen.

Alkaa olla valmista.
 
Tunnelmavalaistusta iltanäpertelyyn.
Sisäpuolen ollessa lähellä totuutta oli vielä tarve valaa uusi luiska. En tiedä oliko vanha luiskantapainen jo lähtökohtaisesti suunniteltu päin seiniä, vai oliko se vain vajonnut, mutta oven suussa ollut lähes 10cm korkea kynnys oli melko haastava jo käyttöautonkin kytkimelle. Samalla valukerralla tehtiin muutakin betonitötteröä, joten pelkän luiskan takia ei onneksi tarvinnut autoa tilata.

Uusi luiska valettuna. Luiska kasvoi lähes metrin leveyttä ja 50cm pituutta.
Iltahommina tallia tehtiin kolmisen kuukautta käytännössä sitä mukaa kun oli varaa. Budjetti oli jälleen äärimmäisen pieni, ja paukkuihan se moneen otteeseen. Lopputulos kuitenkin miellyttää itseä ja nyt voi alata pikkuhiljaa hivuttamaan Cadillacia tutustumaan omaan leikkimökkiinsä.

Pieniä viimeistelyjuttuja tulee vielä talliin. Tässä esimerkkinä Motonetista ostettu kello,johon vaihdettin mukavempi tausta.

Ei kommentteja: