torstai 6. joulukuuta 2012

Kyljen oikaisu

Korin oikeassa kyljessä oli jo ostohetkellä ikävän näköinen painauma. Naarmu oli melkein metrin pituinen ja se oli painanut kyljen muotoa n. 20mm sisään. Ottaen huomioon paikan ja korkeuden voisin kuvitella sen aiheutuneet palopostista aikanaan amerikassa. Kylki oli muuten varsin hyvässä kunnossa joten päätimme yrittää vetää pellin takaisin muotoonsa.

Pohjamaalissa olevassa kyljessä naarmu näkyy melkoisen hyvin.
 
Kaverillani Henrillä sattui olemaan ns. norsupyssy eli pieni hitsauslaite, jolla hitsattaan erilaisia tappeja ja renkaita oiottavaan kohtaan ja niiden avulla vedetään peltiä vetovasaran avulla ulos.
Henrillä oli kokemusta muutamasta pienemmästä oikomisesta, mutta näin isoon naarmuun hänkään ei ollut törmännyt.
 
Vetotappien hitsauslaite ja vetovasara.
Aloitimme urakan harjoittelemalla lokasuojan pienemmällä lommolla, joka oikeni varsin mallikkaasti. Vanha teräs oli jotakin erikoista seosta, joten hitsin säätöjän joutui hakemaan varsin pitkään ennen kuin tapit ja renkaat saatiin pysymään pellissä. Siirryimme seuraavaksi kyljen lommoon ja jo parin ensimmäisen rykäisyn jälkeen kyljen pintajännitys palautui ja pelti suorastaan pomppasi ulos. Naarmu oli kuitenkin venyttänyt peltiä myös pinnasta, joten tappeja hitsailtiin melkoinen määrä että se saatiin oikenemaan.
 
Lopputulos oli kuitenkin vaivan arvoinen sillä nyt kylkeen ei tarvita sangollista kittiä. Hioin hitsien pisteet pois ja pinnan lopullinen viimeistely jätettiin maalarin hodettavaksi.

Ei kommentteja: