sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Tuotetesti: Gtechniq Chrystal Serum Light

Cadillacin kanssa on ollut hieman epäonnea kelien suhteen tässä vuosien saatossa, joten se on nähnyt niin vesi-, räntä- kuin lumisateen useaan kertaan, sekä suolatut tiet. Toki hyvälläkin säällä maantiepöly kuluttaa alustaa ja sen pintoja. Viimekeväisen suolavelli ajelun jälkeen näyttelykuntoinen alusta oli kaikkea muutakuin näyttelykuntoinen. Lika istui todella tiukassa, eikä tuntikausienkaan pesulla sitä saanut niin puhtaaksi kuin olisin halunnut. Prickbortin lioutinpesua kului litra silloiseen jynssäämiseen. Olen kokeillun kesäkaudella useita pikapinnoitteita alustassa, kuten Gyeonin wetcoatia, Meguiarsin hybrid Ceramic waxia, Sonaxia, Turtlea, useita kovavahoja ja lista jatkuu. Pohjan olosuhteet ovat kuitenkin niin kovat, etteivät ne ole auttaneet sen ylläpitoon ja kesto on ollut heikkoa.

Ollessani yhteydessä asian tiimoilta Autodudeen, mietimme yhdessä ratkaisua tuollaisten kohteiden pinnoittamiseen ylipäätään ja tutkimme hieman mahdollisuuksia tuotekehitykseen. Suuri toive olisi ollut pintaan suihkutettava tuote, joka ei vaadi mekaanista työstöä, mutta on silti kestävä toisin kuin nykyiset wetcoat tyyppiset aineet. Koska ajatukseni mukaista tuotetta ei suoraan löytynyt, päätin ottaa testiin tavanomaisen pinnoitteen, joka vaatii myös käsinlevittämistä. Autoduden ehdottamista tuotteista valitsin ominaisuuksien perusteella kuluttajatuotteeksi varsin vaikuttavilla spekseillä olevan Gtechniq Chrystal Serum Light pinnoitteen. Kyseisestä tuotteesta löytyy myös Chrystal serum Ultra, mutta se on vain koulutettujen ammattilaisten hankittavissa. Lightia mainostetaan kestoltaan jopa 5-vuoden pituiseksi ja sen lämmönkesto ominaisuudet ovat huikeat -40 - +250C astetta. Lämmönkeston puolesta tämä siis oli oiva valinta myös alustaan, missä kuitenkin on iso moottori ja pakoputkisto lämmittämässä. Pakkaukset ovat melko pieniä 30-50ml, millä pinnoittaa henkilöauton ulkopinnat. Alustassa on kuitenkin suhteessa enemmän pintaa, kun osia on paljon, niinpä menekin määrittely oli melko haastavaa. Maalauskokemukseen perustuen päättelin, että käsin levitettynä menekki olisi 50-100ml, ja jos tuote ruiskutetaan niin 100-200ml. 

Itse työskentelyssä haasteen toi auton säilytyspaikka ja sen ahtaus. Talli on pieni, ja auton ympärillä on alle metri tilaa. Koska matalassa tilassa ei myöskään ole nosturia, nostin auton peltivanteiden päälle, jolloin sain lattian ja auton väliin noin puolimetriä tilaa. Tämä huomioonottaen en oikein innostunut ruiskun käytöstä pinnoittamisessa, koska ahdas väli ei mahdollistaisi ruiskun vapaata asentoa, ja ilmaletku olisi jatkuvasti tiellä. Niinpä hankin maaliliikkeestä itsetäytettävän Spray-pullon. Tälläinen erikoisuus oli itseltäkin mennyt ohi, vaikka olin tuotteesta joskus kuullut. Kyseinen paukkupullo on siis mahdollista itse täyttää, ja se paineistetaan ihan kompressorilla renkaantäyttöpistoolilla. Tietenkin paras ominaisuus on, että pullon voi myös tyhjätä ja käyttää uudelleen.

Ennen hommaan ryhtymistä pieni muistutuksen sana suojavarusteista. Pesuaineet ja pinnoitteet ovat melkoisia myrkkyjä, varsinkin jos niitä levitetään sumuna. On siis huolehdittava hengityssuojaimesta ja suojalaseista. Myös suojakäsineet on oltava tuotteiden käsittelyssä.

Auton alusta oli pesty viimeksi syksyllä ennen talvisäilytystä. Se oli kohtuullisen puhdas, muttei mikään priima. Puhdistukseen käytin näppäriä yleispuhdistusliinoja, joiden kanssa oli helppo käydä pohja läpi kauttaaltaan ja myös lika/rasva irtosi mainiosti. Tämän jälkeen kävin vielä jarrukliinerin ja rätin kanssa koko alustan toistamiseen läpi. Koska halusin varmistua pinnoitteen tarttuvuudesta, pyysin Dudelta mukaan myös pinnoitteen alustusainetta. Sellainen löytyi Gyeonin valikoimasta PREP tuotenimellä. Tähän tuotteeseen olin erittäin tyytyväinen jo muutaman pyyhkäisyn jälkeen! Aine todellakin irrotti vielä kaikenlaista jäämää edellisten pesujen jäljiltä ja pinnasta tuli erittäin puhtaan oloinen. Tämä tuote tulee varmasti olemaan jatkossakin osa omaa valikoimaa.

Pinnoitteen levittäminen suihkepullolla osoittautui varsinaiseksi hitiksi. Se toimi oikeastaan vielä paljon paremmin mitä uskalsin odottaa. Harmittavasti testikappaleen perusteella sellaisenaan sumutettu pinnoite ei tasaannu, joten se vaatii tämän tuotteen kohdalla kuitenkin aina levittämisen sienellä ja poispyyhinnän mikrokuituliinalla. Vaikka tuote ei sprayattuna tasaannu ilman mekaanista työstöä, se kuitenkin tekee pinnan liukkaaksi ja hylkiväksi, eli periaatteessa toimii kuitenkin ainakin sellaisissa kohteissa missä hydrofobisuus on tärkeämpää kuin pinnanlaatu. Työjärjestykseksi tulikin sitten hyvin nopeasti aineen sumuttaminen kohteeseen, jonka jälkeen pyyhin sen kauttaaltaan paketin mukana tulleella levityssienellä ja lopuksi mikrokuituliinalla. Tuolla tavoin sumun ei tarvinnut olla kohteessa ihan koko alueella eikä edes tasainen, koska sieni kuitenkin levitti tuotteen ympäriinsä. Tämä myös vähensi aineen menekkiä. Alustan ollessa läpikäyty oli pinnoitetta kulunut vajaa 100mm. 


Seuraavaksi laskin auton alas ja irrotin pyörät, jolloin pääsin käsittelemään pyöränaukot. Menetelmä oli sama, pesu, sen jälkeen Prep ja lopuksi pinnoite. Tämä sama työ tehtiin konehuoneeseen. Itse moottoria en käsitellyt, mutta käsittelin muun konehuoneen ja apulaitteet. kokonaisuuteen meni pinnoitetta noin 130ml. Jos olisin surutta lotrannut ainetta, sitä olisi saanut menemään todella paljon enemmän, mutta säästäväisesti käytettynä kulutus on maltillista.Pinnoitteen asentamisen jälkeen huomioitua oli jo pinttyneiden pulverimaalipintojen värin palautuminen ja kirkastuminen. Haalistuneet mustat osat saivat lähestulkoon samanlaisen ulkonäön, kuin juuri entisöinnin valmistumisen aikoihin. Pinta on selkesti kiiltävämpi ja todella liukas. Pinnoite toimii myös keraamisella maalilla pinnoitetuissa valurautaosissa ja kumissa. Haalistuneet letkut, stopparit ja muut kumit saatiin taas uudenveroisiksi. Kesto onkin sitten mielenkiintoinen asia, ja se selviää ajan kanssa. Oletan kuitenkin, että alustan ylläpito on huomattavasti helpompaa jatkossa ja ennenkaikkea sen saa helpommin puhtaaksi, esimerkiksi käyttämällä pesuainevaahdotinta ja painepesuria. Jos tämän työn avulla pääsee vesilammikossa makaamisesta ja käsinpesusta eroon, niin se on silloin erittäin onnistunut toimenpide.

Palaan aiheeseen kauden aikana ja viimeistään ensi syksynä talviteloille laitettaessa. Silloin nähdään mikä on tilanne.

Kiitos: Autodude  / Niko

Ei kommentteja: